Kennelistä

Olemme olleet koirien kanssa tekemisissä vuodesta 1984. Ensimmäinen koiramme oli sekarotuinen narttu, joka oli pystykorvan ja karhukoiran sekoitus. Naapurissamme asui musta komea lapinkoirauros, jonka luokse Lumiturpa Acca narttumme karkasi ja tuloksena syntyi 7 pentua, joista kaksi muistutti selväsi lapinkoiraa. Toisen näistä pidimme itse. Koiramme elivät lähes 13-vuotiaaksi, jonka jälkeen olimme lähes vuoden ilman koiraa. Tämän jälkeen mietimme pitkään koirarotua, joka sopisi meille, ja päädyimme lapinkoiraan. Otimme Lumiturpa-kennelistä kaksi lapinkoiranarttua Accan ja Annin, ja tätä valintaa emme ole katuneet.

Kiinnostuksemme lappalaisiin kasvoi ja vuonna 2001 laumamme lisääntyi uroksella Viksalan Ernesti. Samoihin aikoihin anoimme kennelnimen. Tässä vaiheessa aloimme suunnitella ensimmäistä pentuettamme, joka syntyi Lumiturpa Annille tammikuussa 2002. Siitä jäi meille tyttäremme koiraksi Tie'rmes Artturi Rohkee.

Kasvatustyössä meille on tietysti tärkeää koirien terveys, mahdollisimman hyvä rakenne ja luonne, joka ei kuitenkaan saa olla liian nöyrä. Kovuuttakin pitää löytyä sopivassa suhteessa, ja näyttelyitä ajatellen ei haittaisi, jos koira olisi myös kaunis.